Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πες μου γιατί


Ένας χρόνος πέρασε σχεδόν από την ανάρτηση  "Γιατί πρέπει να μαθαίνουμε μαθηματικά ;" και πολλά άλλαξαν από τότε.Νομίζω όμως πως είναι κρίμα να μη το συνεχίσω λίγο αυτή την αναζήτηση.Συνεχίζω λοιπόν κάπως καθυστερημένα και περιμένω ιδέες, σχόλια, παρατηρήσεις αντιρρήσεις!
  Ένας βασικός παράγοντας που δυσκολεύει την απάντηση μιας ερώτησης είναι η ιδιαιτερότητα και η μοναδικότητα του ανθρώπου που την θέτει. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις προσωπικές του εμπειρίες και αναζητήσεις, κάποιες από αυτές τυχαίνει να τις μοιράζεται με άλλους και κάποιες άλλες είναι αποκλειστικά δικές του. Επίσης, ο καθένας μας δίνει ακόμα και στις κοινές μας αναζητήσεις ένα εντελώς δικό του χρώμα, με αποτέλεσμα μερικές ερωτήσεις που διατυπώνονται από πολύ κόσμο με τον ίδιο τρόπο να μην επιδέχονται μια και μόνο γενική απάντηση.
Έτσι  μια  απάντηση που μπορεί να καθησυχάζει τον ένα, δημιουργεί σε κάποιον άλλον αμέτρητες απορίες. Αυτό όμως είναι μάλλον καλό, αφού όλες οι επιστήμες έτσι προοδεύουν και κατά κάποιο τρόπο μπορούμε να πούμε πως έτσι προοδεύει και η ανθρωπότητα. Στην ερώτηση λοιπόν «Πες μου, γιατί πρέπει να μαθαίνουμε Μαθηματικά » το “μου”, η μικρή αυτή λέξη που τις περισσότερες φορές εννοείται χωρίς να λέγεται, βάζει ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο να βρεθεί μια γενική απάντηση.

2 σχόλια:

  1. KAΛH XΡΟΝΙΑ
    Πολύ καιρό έχουμε να τα πούμε.
    Πράγματι πέρασε ένας χρόνος με το ερώτημα της 5/12/2010 ,σε αυτό το χρονικό διάστημα από 10/10/2010 είμαι συνταξιούχος πλέον.
    Το "γιατί" στα μαθηματικά νομίζω είναι αυτονόητο και πηγάζει από πολλές αιτίες μια από τις πλέον σημαντικές η καθημερινή χρησιμότητα τους,η εφαρμογή τους στις επιστήμες σαν εργαλείο και μέσο έρευνας. Ίσως το μοναδικό μέσο να διατυπώσεις τους φυσικούς νόμους. Έκτός από το γιατί υπάρχει ένα άλλο πιο σημαντικό ερώτημα.
    Τα μαθηματικά είναι δημιούργημα του ανθρώπινου μυαλού?ή προϋπάρχουν ανεξάρτητα του ανθρώπου όπως υπάρχει η ύλη οπότε η σωστή έκφραση είναι
    τα μαθηματικά τα ανακαλύπτουμε όπως ανακαλύψαμε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ,το άτομο ,το ηλεκτρόνιο,το πυρήνα,τα κουάρκς,το νετρίνο κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις πολύ δίκαιο στις παρατηρήσεις σου, μόνο που μερικές φορές τα παιδιά, και όχι μόνο, δεν τα βλέπουν ακόμα αυτά. Το ερώτημα που θέτεις είναι ακόμα πιο ωραίο. Ίσως βρεθεί χρόνος και για αυτό, αν κει τρέχω πολύ αυτό το καιρό.
    Εσύ ξεμπέρδεψες από κάποιες έγνοιες, σου εύχομαι υγεία και ευτυχία και καλοφάγοτη η σύνταξη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Μια ομορφιά